Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

Η ιστορία του mountain


To mountain ξεκίνησε στην Καλιφόρνια τη δεκαετία του 1970 και θεωρείτε ότι ξεκίνησε στο βουνό Tamalpais απο τους Joe Breeze, Gary Fisher, Charlie Cunningham, Keith Bontrager, και Tom Ritchey. Είχαν μετατρέψει ποδήλατα κούρσας σε ποδήλατα που πέρναγαν εμπόδια και δύσκολους δρόμους.  
Οι πρώτες γενιές mountain ήταν καθαρά downhill ποδήλατα. Μετέφεραν αυτά τα ποδήλατα με φορτηγά πάνω στο βουνό και αγωνιζόντουσαν στην κατάβαση.
Τα φρένα τους ήταν τα "κόντρα" φρένα. Όμως αυτός ο τύπος των γρένων υπερθερμανόταν και μετά απο κάθε κατάβαση θα έπρεπε να λυθεί ο μηχανισμός και να γρασαριστεί ξανά. Αργότερα αυτός ο μηχανισμός αντικαταστάθηκε απο τα φρένα με σιαγώνες όπου ήταν πιο ελαφριά και πιο ισχυρά...

 Ταυτόχρονα οι αναβάτες εκείνης της εποχής αισθάνθηκαν την ανάγκη να κάνουν την ανάβαση με τα ποδήλατα τους και όχι να μεταφέρουν τα ποδήλατα τους πάνω στο βουνό με φορτηγό. Έτσι γεννήθηκαν οι ταχύτητες στο ποδήλατο όπου με τις μανέτες επιλογέα και τους δίσκους ανέβαιναν στα βουνά με τα ποδήλατα.

Πολλά έχουν αλλάξει απο το 1970. Η δημοτικότητα έχει αυξηθεί και οι κατασκευάστριες εταιρίες έχουν κάνει βήματα προκειμένου να αντιμετωπίσουν αυτή την ανησυχία. Τώρα έχουν αναπτυχθεί ειδικά εξαρτήματα που παρέχουν την μέγιστη απόδοση στο mountain.  
Μπορείτε να βρείτε mountain με πλήρη ανάρτηση και δισκόφρενα σε χαμηλότερη τιμή απο ένα ποδήλατο δρόμου της ίδιας ποιότητας. Ο αυξημένος αριθμός των επαγγελματιών αναβατών έχει βοηθήσει να τροφοδοτηθεί με ανάπτυξη η τεχνολογία στα mountain. Όσο ανεβαίνει το επίπεδο του ανταγωνισμού, ανεβαίνει και το επίπεδο της απόδοσης του ποδηλάτου, εξασφαλίζοντας στους ερασιτέχνες αναβάτες την τεχνολογία των αγωνιστικών ποδηλάτων σε προσιτή τιμή.

Συκρινόμενο με άλλες υπαίθριες δραστηριότητες το mountain είναι ένα σχετικά νέο άθλημα. Απο το 1970 πολλές πτυχές του mountain έχουν αναπτυχθεί και βελιωθεί καθώς οι άνθρωποι ανακαλύπτουν νέα στυλ και τρόπους να κάνουν ποδήλατο. Επιπλέον στην αγορά υπάρχουν εκατοντάδες είδη εξοπλισμού προκειμένου να να καλύψουν τις ανάγκες χιλιάδων ποδηλατών.
Πηγη:snowguide.grhttp://snowguide.gr/mountain-bike/item/istoria-tou-mountain-bike

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου