Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

Τρέξιμο, ο πιο εύκολος τρόπος για να βρείτε την φόρμα σας

Το Τρέξιμο είναι ο πιο απλός, γρήγορος και φτηνός τρόπος ώστε να βρείτε την φόρμα σας! Μπορείτε να τρέξετε μόνος ή με παρέα, γι’ αυτό δεν χρειάζεται γυμναστήρια ούτε να χάσετε πολύ χρόνο. Τρεις με τέσσερεις φορές την εβδομάδα από 25 με 30 λεπτά είναι αρκετά για να νοιώθετε υπέροχα.
Μπορείτε να τρέξετε οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, αλλά αν εσείς προτιμάτε το πρωινό τρέξιμο τότε σας περιμένουν κάποια μικρά προβληματάκια.
Εμείς σε αυτό το άρθρο θα σας πούμε πως θα τα ξεπεράσετε εύκολα.
Προβληματισμός 1 – Πως θα σηκωθείτε νωρίς το πρωί τις ημέρες που εργάζεστε.
Αυτό θα το ξεπεράσετε πιο εύκολα όταν ξεκινήσετε το πρωινό σας ξύπνημα τις μέρες που δεν εργάζεστε, όπως το Σαββατοκύριακο....

  Ξυπνήστε όπως συνηθίζετε αυτές τις μέρες, πίνετε ένα ποτήρι χυμό και ξεκινήστε την ημέρα σας με το πρωινό σας τρέξιμο. Τις πρώτες φορές αν είναι η πρώτη σας ενασχόληση με την άσκηση μπορείτε απλά να περπατήσετε αντί να τρέξετε.
Ο εξοπλισμός σας θα πρέπει να είναι ο σωστός και ο κατάλληλος γι’ αυτό που θα ακολουθήσει, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και το περιβάλλον. Όταν θα γυρίσετε στο τέλος της άσκησης στο σπίτι, δείτε πόσο συνολικά χρόνο χρειαστήκατε για όλα, από το πρώτο βήμα μέχρι και το ντους.
Την επόμενη φορά να είστε σίγουροι ότι το επόμενο τρέξιμο θα είναι πιο εύκολο. Προβληματισμός 2. – Για ποιο λόγο είναι καλό το πρωινό τρέξιμο.
 Το πρωινό τρέξιμο έχει τα παρακάτω πλεονεκτήματα, 1ον το πρωί είναι πιο εύκολα να προγραμματίσεις τον χρόνο σου, το βράδυ είναι εύκολο να το αμελήσετε λόγω των υποχρεώσεων της δουλειάς και της οικογένειας. 2ον το πρωινό τρέξιμο γίνεται πιο ευχάριστα, το πρωί συνήθως είναι πιο ήσυχα, χωρίς αυτοκίνητα και φασαρία και η θερμοκρασία και ο αέρας είναι καλύτερος. Και 3ον τα επίπεδα της ενέργειας στο σώμα είναι πάντα αυξημένα αφού ξυπνάμε ξεκούραστοι.
 Επίσης το τρέξιμο και γενικά η άσκηση βοηθάει να ξεχνάμε τα προβλήματα της καθημερινότητας.
 Προβληματισμός 3. – Πως θα τρέξετε πιο σωστά.
Το πρωινό τρέξιμο δεν θα πρέπει να υπερβαίνει στην αρχή τα 20-25 λεπτά, είναι καλό να τρέχετε 3-4 φορές την εβδομάδα. Κανείς δεν ζητάει από εσάς να τρέξετε σαν sprinter, υπάρχει κάτι πολύ καλύτερο και ευχάριστο από αυτό, το απλό jogging. Το Jogging είναι η πιο απλή και καλύτερη Αερόβια προπόνηση. Τα θετικά αυτού δεν είναι μόνο για την βελτίωση του καρδιοαναπνευστικού συστήματος αλλά πολύ περισσότερο στην ψυχολογία μας. Δυναμώνει επίσης το μυϊκό των ποδιών μας και μειώνει το λίπος. Ξεκινάτε την προπόνηση σας με 5 λεπτά διατάσεις, οι προπονήσεις σας είναι καλό να προγραμματιστούν με δυο τρόπους. Στην αρχή τον πρώτο μήνα με χρονικό όριο ενώ από τον δεύτερο σε απόσταση. Στον πρώτο μήνα μπορείτε να κάνετε εναλλαγές τρεξίματος με περπάτημα ώστε να μπορέσετε να διατηρήσετε την ένταση σε χαμηλά επίπεδα και να κοντρολάρετε τον ρυθμό, επίσης έτσι θα δώσετε χρόνο στο σώμα σας να προσαρμοστεί και το μυοσκελετικό σύστημα να μην έχει θέματα τραυματισμών από τις νέες επιβαρύνσεις. Για παράδειγμα μπορείτε να εναλλάσσετε 1 λεπτού τρεξίματος με 1 λεπτό περπάτημα.
Στη δεύτερη φάση ξεκινάτε να τρέχετε με γνώμονα την απόσταση. π.χ. ένα ενδεικτικό πρόγραμμα που μπορείτε να ακολουθήσετε είναι την 1η μέρα τρέχουμε 2 χλμ. την 2η μέρα 3 χλμ. την 3η μέρα ξεκούραση, την 4η μέρα ξανά 2 χλμ. την 5η μέρα 4 χλμ. την 6η μέρα ξεκούραση.
Προβληματισμός 4. – Παρέα για τρέξιμο.
 Μπορείτε να τρέχετε είτε μόνοι σας αν σας αρέσει η μοναξιά είτε με παρέα. Επίσης καλή λύση για παρέα είναι αν έχετε σκύλο να το συνδυάσετε με την πρωινή του βόλτα. Χωρίς να ξεχάσετε όμως το λουρί του για να χαίρεστε τόσο εσείς όσο και οι άλλοι δρομείς που μοιράζεστε τον δρόμο. Αν δεν σας αρέσει τίποτα από τα προηγούμενα τότε απλά ακούστε την αγαπημένη σας μουσική και διασκεδάστε το. 
 Προβληματισμός 5. – Επιλογή ρουχισμού.
Για να αισθάνεστε καλά στο τρέξιμό σας θα πρέπει να έχετε και τον κατάλληλο ρουχισμό που να είναι κατάλληλος για τις συνθήκες χωρίς να σας ενοχλεί. Είναι σημαντικό εκτός από την καταλληλότητα του ρουχισμού να σας καλύπτει και στο αισθητικό κομμάτι και να νοιώθετε πραγματικά καλά φορώντας τα.
 Κάτι τελευταίο που θα σας διευκολύνει είναι να ετοιμάσετε τον εξοπλισμό σας από βραδύς ώστε το πρωί να μην χρειάζεται να ψάχνετε τι θα φορέσετε.
Προβληματισμός 6. – Πως θα διατηρήσουμε το ενδιαφέρον του τρεξίματος.
 Για να διατηρήσετε αυτή την όμορφη συνήθεια του πρωινού τρεξίματος είναι καλό να έχετε έναν προγραμματισμό και πλάνο προπόνησης.
Επίσης δημιουργείστε ένα ημερολόγιο που να αποτυπώνετε εκτός από την προπόνηση και τις σκέψεις, τα συναισθήματα, και την διάθεση. Είναι πολύ σημαντικό όταν πηγαίνετε για το jogging σας να έχετε θετικές σκέψεις και ότι αυτό γίνεται για να ενισχύσετε την υγεία σας και την θετική σας διάθεση και όχι σαν κάτι εξαναγκαστικό επιπλέων πάνω στα υπόλοιπα προβλήματα και υποχρεώσεις.

πηγη: http://www.coachingservices.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου