Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013

Επιλέξτε τα σωστά ελαστικά για το ΜΤΒ σας

Το να διαλέξετε τα σωστά ελαστικά είναι απαραίτητο για να έχετε τη μέγιστη απόδοση από το BH ποδήλατο σας, και είναι επίσης πολύ σημαντικό όσον αφορά στην ασφάλεια. Εφ’ όσον έχετε τα λάστιχα, είναι εξίσου σημαντικό να ελέγχετε την κατάστασή τους περιοδικά.Υπάρχει ένα τεράστιος αριθμός  διαφορετικών μοντέλων ελαστικών. 
Πρέπει να επιλέξετε λάστιχα που ταιριάζουν καλύτερα στο έδαφος που ποδηλατείτε συχνότερα. Υπάρχουν βασικά τρεις παράγοντες να λάβετε υπόψιν όταν πρόκειται να επιλέξετε τα ελαστικά που ταιριάζουν καλύτερα στο ποδήλατό σας και στον τρόπο που ποδηλατείτε: το περίβλημα, το πλάτος και οι ραβδώσεις. 
Το περίβλημα μπορεί να είναι λιγότερο ή περισσότερο σκληρό. Η σκληρότητα του ελαστικού εκφράζεται με αριθμό πάνω στο ίδιο το λάστιχο. Μεγαλύτερα νούμερα φανερώνουν μικρότερη σκληρότητα, όπως για λάστιχα που σχεδιάζονται για καλύτερη πρόσφυση, π.χ. τα ελαστικά καταβάσεων, αλλά αυτά έχουν συνήθως μικρότερη διάρκεια ζωής. Τα σκληρότερα έχουν μικρότερα νούμερα, παθαίνουν λιγότερες φθορές και διαρκούν περισσότερο...
Γι’αυτό είναι καλύτερο να επιλέξετε ελαστικά σε σχέση με τον τύπο εδάφους στο οποίο ποδηλατείτε συχνά.Τα ελαστικά κατηγοριοποιούνται επίσης σύμφωνα με το TPI (λινά ανά ίντσα) που φανερώνει τον αριθμό των λινών ανά ίντσα στο σκελετό του ελαστικού, ακριβώς κάτω από το πάτημα
Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των λινών, τόσο λιγότερο το ποσοστό γόμας στο ελαστικό, κάτι που κάνει το ελαστικό ελαφρύτερο και συνεπώς πιο ευαίσθητο.Το φάρδος της ζάντας παίζει κρίσιμο ρόλο στον τρόπο με τον οποίο το ελαστικό έρχεται σε επαφή με το έδαφος. Το φάρδος των ζαντών κυμαίνεται γενικά από 22mm με 28mm, για φάρδη ελαστικών από 1.00 με 3.00. Αν θέλετε φαρδιά λάστιχα, τότε χρειάζεστε φαρδιές ζάντες για να δουλέψει το λάστιχο σωστά και στην βέλτιστη γωνία.
Μπορείτε να βρείτε πολλά λάστιχα που είναι φαρδιά, ελαφριά και έχουν καλά λινά. Για ελαστικά με αυτά τα χαρακτηριστικά, θα πρέπει να κινηθείτε σε μία γκάμα μεταξύ 2.0 και 2.5. 
Τα φαρδιά λάστιχα(2.0 και πάνω) προσδίδουν μεγαλύτερη άνεση, πρόσφυση αλλά ζυγίζουν περισσότερο. Τα λεπτά ελαστικά (2.0 και κάτω) είναι ελαφριά και γρήγορα, αλλά είναι λιγότερο ανθεκτικά και δεν έχουν καλή πρόσφυση
Οι χαράξεις του πέλματος του ελαστικού και τα τακούνια επίσης επηρεάζουν το πώς το λάστιχο προσφύεται στο έδαφος. Είναι σημαντικό να δώσετε προσοχή στην πυκνότητα και το μέγεθος.Μεγάλες χαράξεις-τακούνια: τα λάστιχα με πλατιές χαράξεις και μεγάλα τακούνια γαντζώνουν καλύτερα στη λάσπη και τη βρωμιά, αλλά δεν είναι επαρκή σε σκληρές επιφάνειες και απαιτούν μεγαλύτερη προσπάθεια. 
Τα λάστιχα με βαθιές χαράξεις και τακούνια γαντζώνουν καλύτερα σε μαλακά εδάφη απ’ ότι σε σκληρά, όπου μπορεί να επιβραδύνουν το ρυθμό σας. Περισσότερος χώρος μεταξύ των χαράξεων-τακουνιών βοηθάει να διαπερνούν το έδαφος και να απομακρύνουν τη λάσπη.
Μικρές χαράξεις και τακούνια: προσδίδουν καλύτερη πρόσφυση σε σκληρές επιφάνειες και χαλίκι, είναι πιο γρήγορα, αλλά γλιστράνε εύκολα σε υγρά εδάφη και μερικές φορές πιάνουν λάσπη. Μικρότερος χώρος μεταξύ των χαράξεων – τακουνιών  είναι ιδανικός για συμπαγείς επιφάνειες επειδή η επιφάνεια επαφής είναι μεγαλύτερη.
Μισά - μισά: ένα λάστιχο που είναι λείο στο κέντρο και με χάραξη-τακούνια  στα πλάγια, σχεδιασμένο για σκληρές επιφάνειες και πεζοδρόμια, αλλά  μειονεκτεί σε χαλίκια και λάσπη
.Για όλα τα εδάφη: ελαστικά που έχουν μια ενδιάμεση χάραξη και τακούνια πέλματος προορίζονται για όλους τους τύπους εδαφών και καιρικών συνθηκών. Είναι τέλεια για αρχάριους, λιγότερο απαιτητικούς ποδηλάτες και ποδηλάτες που τους αρέσει να ποδηλατούν σε όλων των ειδών τις επιφάνειες και που δεν θέλουν να αλλάζουν διαρκώς λάστιχα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου