Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Το Savoir Vivre του ποδηλάτη


 Ο Γκάντι είχε πει "Πρέπει εσύ να αποτελείς την αλλαγή που θέλεις να δεις στον κόσμο". Έτσι λοιπόν αν θέλεις πραγματικά να δεις τον κόσμο να σέβεται τους ποδηλάτες, θα πρέπει να σεβαστείς εσύ πρώτος όλος τους υπόλοιπους και να δεχτείς να συνυπάρξεις αρμονικά μαζί τους.
Κάποια απλά και αυτονόητα πραγματάκια που μπορείς να κάνεις για να μην γίνεις ο αντιπαθητικός ποδηλάτης.

  • Χρησιμοποίησε δρόμους ήπιας κυκλοφορίας και μη χρησιμοποιείς μεγάλες αρτηρίες ειδικά σε ώρες αιχμής. Είναι και επικίνδυνο αλλά και αγχωτικό. Επίσης κολλάς στην κίνηση ή μπορεί και να την δημιουργήσει.
  • Τήρησε τον Κ.Ο.Κ.
     Μπορεί στην χώρα μας να μην έχει το δικαίωμα η τροχαία να μας κόψει κλήση, παρόλα αυτά η τήρηση του Κ.Ο.Κ. είναι υποχρέωση όλων των τροχοφόρων. Πριν λοιπόν παραβιάσεις τον ερυθρό σηματοδότη ή κινηθείς ανάποδα στον μονόδρομο σηματοδότη σκέψου ότι τίθεται σε κίνδυνο η ίδια σου η ζωή.
  •  Μύξες, χλέπες και άλλες σιχαμένες ιστορίες.
     Όταν νιώθεις την ανάγκη να φτύσεις ή να αδειάσεις το περιεχόμενο της μύτης σου στο πλάι, έλεγξε τον δρόμο πίσω σου και δίπλα σου….. Δεν φταίει σε τίποτα ο άλλος να ανέχεται να βλέπει τα αποτελέσματα της πράξης σου.
  • Μην φωνάζεις σαν τραμπούκος.
     Εάν πεζοί ή πιο αργοί ποδηλάτες σου έχουν κλείσει το δρόμο να είσαι ευγενικός. Δεν χρειάζεται να γκαρίζεις «ΑΚΡΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗ ΡΕΕΕΕ» χρησιμοποίησε το κουδουνάκι σου ή αν δεις ότι σεν είναι αποτελεσματικό σίγουρα  με ένα απλό «Συγνώμη, να περάσω» ή «Συγνώμη, κάνετε λίγο άκρη;» θα μπορέσεις να περάσεις χωρίς να γίνεις κάφρος. Και ΠΑΝΤΑ όταν ανοίγουν δρόμο για να περάσεις να λες ευχαριστώ.
  • Χαιρετισμός.
     Όταν συναντάς άλλον ποδηλάτη πες μια καλημέρα, είναι ευγενικό και όμορφο. Επίσης ΑΝΤΑΠΕΔΩΣΕ τον χαιρετισμό άλλου ποδηλάτη, μην είσαι αγενής.)
  • Σκουπίδια.
     Μην πετάς το άδειο μπουκάλι σου ή την άδεια συσκευασία από το τζελάκι σου κάτω. Όχι μόνο στον δρόμο, αλλά και στις προπονήσεις και στους αγώνες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου