Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

Τριγμοί και πως τους αντιμετωπίζουμε

Οι τριγμοί στο ποδήλατο είναι από τα εκνευριστικότερα πράγματα. Τόσο εκνευριστικά που μπορούν να σου χαλάσουν τη διάθεση. Όταν ακούσεις τριγμό πλέον δεν κάνεις ποδήλατο αλλά προσπαθείς να καταλάβεις από πού προέρχεται ο θόρυβος. Σταματάς ανά 200 μέτρα για να δεις αν έχει χαλαρώσει καμία βίδα, ελέγχεις ό,τι νομίζεις και μπορείς να διορθώσεις εν κινήσει αλλά αυτός εκεί συνεχίζει να σου σπάει τα νεύρα.
 
Από που προέρχονται όμως οι συνηθέστεροι τριγμοί και πως μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε; Ο παρακάτω πίνακας σίγουρα θα σας βοηθήσει...


Από που Γιατί Λύση
Σέλα Η σέλα καταπονείται τόσο από το βάρος μας όσο και από τη σκόνη και τη βρώμα που προέρχονται από το πίσω λάστιχο. Έτσι οι ράγες αρχίζουν σιγά-σιγά να φθείρονται και οι τριγμοί αρχίζουν. Κάντε ορθοπέταλο. Αν οι τριγμοί σταματήσουν τότε κάτι φταίει είτε στη σέλα είτε στο παλουκόσελο. Βγάλτε τη σέλα, καθαρίστε τη και λιπάνετε τις ράγες.
Ντίζα Σέλας Η ντίζα της σέλας ή το γνωστό μας παλουκόσελο είναι καλυμμένη με ειδική πάστα ώστε να ανεβοκατεβαίνει εύκολα μέσα στον σωλήνα (μη πάει το μυαλό σας στο πονηρό!). Όταν ξεραθεί η πάστα τότε αρχίζουν να τρίβονται τα μέταλλα μεταξύ τους (πάλι το μυαλό σας στο πονηρό πάει). Βγάλτε το παλουκόσελο, καθαρίστε το σωλήνα του σκελετού, βάλτε λίγη πάστα και ξανά τοποθετείστε το παλουκόσελο.
Κολάρο ντίζας Το κολάρο πρέπει να εφαρμόζει τέλεια πάνω στο σκελετό και να είναι όσο σφικτό όσο προτείνει ο κατασκευαστής. Δείτε ότι εφαρμόζει σωστά στο σωλήνα και σφίξτε καλά.
Τα Carbon πλαίσια χρειάζονται ροπόκλειδα για σφιχτούν σωστά.
Μεσαία Τριβή Από τις βασικότερες πηγές τριγμών που συνήθως το καταλαβαίνουμε από τους συνεχόμενους τριγμούς κατά τη περιστροφή των πεταλιών. Πρέπει να λυθεί να καθαριστεί και να ξανά μονταριστεί.
Δισκοβραχίονας Από τις βασικότερες πηγές τριγμών που συνήθως το καταλαβαίνουμε από τους συνεχόμενους τριγμούς κατά τη περιστροφή των πεταλιών. Μη γρασάρετε το κάλυμμα του άξονα που μπαίνει στη μεσαία τριβή γιατί θα πιεστεί περισσότερο και μπορεί να καταστρέψει τον δισκοβραχίονα. Καθαρίστε τους βραχίονες με καθαριστικό φρένων ή de-greaser. Ελέγξτε ότι οι βίδες που συγκρατούν τους δίσκους δεν έχουν «μπόσικα».
Αλυσίδα Με τον καιρό και τα χιλιόμετρα η αλυσίδα φθείρεται. Και μία φθαρμένη αλυσίδα μπορεί να χαλάσει τα δόντια των δίσκων και της κασέτας. Αν έχετε μετρητή φθοράς αλυσίδας μπορείτε να δείτε αν χρειάζεστε αντικατάσταση. Ελέγξτε παράλληλα τα δόντια της κασέτας και των δίσκων για τυχόν φθορές ή σπασίματα.
Πετάλια Αν οι «βόλτες» των πεταλιών δεν έχουν αρκετό γράσο τότε όταν στεκόμαστε στα πετάλια θα ακούσουμε τριγμούς. Ξεβιδώστε τα πετάλια, καθαρίστε τις βόλτες, βάλτε εκ νέου γράσο και επανατοποθετείστε.
πηγη: http://bikesports.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου