Σάββατο 24 Μαΐου 2014

Βike Parks στο Ωραιόκαστρο. ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ ΣΕ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥ

αναδημοσίευση απο oraiokastronet.gr

O πρόεδρος του ποδηλατικού συλλόγου Μουρατίδης Γιώργος
Συνέντευξη με τον πρόεδρο του Ποδηλατικού συλλόγου Ωραιοκάστρου Γιώργο ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ.
Ο ποδηλατικός σύλλογος Ωραιοκάστρου  ξεκίνησε  από μια παρέα  παθιασμένων ποδηλατών  και σε σύντομο χρονικό διάστημα , όπως λένε, γράφει ..ιστορία. 
Οργανώθηκε σαν σύλλογος τηρώντας άψογα όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες και έπεσε με τα μούτρα στη δουλειά. Μια δουλειά που στηρίχθηκε στον εθελοντισμό και την ανιδιοτελή προσωπική εργασία, για το σχεδιασμό, την οργάνωση και την υλοποίηση πολλαπλών δράσεων.  
Αποκορύφωμα όλων των δράσεων, εκτός από πρωτοποριακές διοργανώσεις αγώνων και η απόκτηση του μοναδικού αδειοδοτούμενου ποδηλατικού μονοπατιού, το οποίο έχει μετατρέψει το Ωραιόκαστρο, σε πόλο έλξης των ποδηλατών, της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο. Αλλά ας τα πάρουμε με τη σειρά.  Αναζητήσαμε και βρήκαμε   τον πλέον κατάλληλο άνθρωπο για να μας ενημερώσει για το θέμα, τον πρόεδρο του Ποδηλατικού συλλόγου τον Γιώργο Μουρατίδη...

 1.       Πώς μπορεί να αξιοποιηθεί το συγκριτικό πλεονέκτημα του δήμου Ωραιοκάστρου, που είναι το βουνό του από την πλευρά  του συλλόγου σας;
 ΑΠ:  Όπως το λέτε ακριβώς αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα του  Ωραιοκάστρου προσπαθούμε να το αξιοποιήσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό μέσα από τον σύλλογο μας κάνοντας το πόλο έλξης για όλη την ποδηλατική κοινότητα της Ελλάδος. Αυτό γίνεται με την ομαδική δουλεία που προσφέρουν αρκετά μέλη πάντα υπό την επίβλεψη τον εμπειρότερων που γνωρίζουν πλέον τις μεθόδους  και τα επιτρεπόμενα μέσα για τον καθαρισμό παλαιών μονοπατιών που υπήρχαν αλλά και την συντήρηση αυτών στην διάρκεια του χρόνου. Τίποτα δεν γίνεται αυθαίρετα και χωρίς οικολογικό προσανατολισμό πάντα, και  με σεβασμό στην φύση.  Έχουμε φτάσει μέσα σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα (2 χρόνων) να έχουμε ενεργά 9-10 ήδη υπάρχοντα μονοπάτια καθαρά και  πλήρως προσβάσημα για τον ποδηλάτη και τον περιπατητή , αυτό από μόνο του δίνει πολλές δυνατότητες στο κάθε ένα από εμάς που ποδηλατεί στο βουνό να μάθει για αυτό αλλά και να χαρεί την μοναδική ομορφιά που έχει το κάθε μονοπάτι
 2.       Πώς απόκτησε το Ωραιόκαστρο το περίφημο ποδηλατικό μονοπάτι;
 ΑΠ: Το βουνό μας όπως λέμε και παραπάνω έχει αρκετά μονοπάτια για ποδήλατο. Το περίφημο όμως ποδηλατικό μονοπάτι πρόεκυψε από την ανάγκη για μια πιο ιδιαίτερη μορφή ποδηλασίας (downhill-κατάβαση πλάγιας, endurofreeride) που ανθεί σήμερα σε όλο τον κόσμο.  Καθώς  και για μια πιο ειδική προσέγγιση στην εκμάθηση τεχνικών οδήγησης στην ποδηλασία βουνού λόγο των ειδικών  διαμορφώσεων που έχει αυτό το μονοπάτι.  
 Για να γίνουν όμως όλα αυτά χρειάστηκε να υπάρχει μια μελέτη συνολικά για τον χώρο αυτό μέσα στο περιαστικό μας δάσος, που είναι μέρος του δασοκτήματος Ωραικάστρου.  Χρειάστηκε επίσης  και η σύμφωνη γνώμη του δασαρχείου Θεσ/νικης ,καθώς  και του δήμου Ωραιοκάστρου και όλων των συναρμόδιων αρχών. Α πό εκεί και περά, εφόσον λοιπόν όλα αυτά εγκρίθηκαν ξεκίνησε η διαμόρφωση του χώρου  με υλικά 100% από την ιδία την φύση, πέτρα (φυσική από τον περιβάλλοντα και μη χώρο) χώμα (όχι εκσκαφές από τον χώρο του δάσους αλλά φερόμενο από αλλού) και ξύλο (μη επεξεργασμένο) ότι ακριβώς δηλαδή γίνεται σε όλα τα παγκόσμια bikeparks. Επίσης τοποθετηθήκαν και απαγορευτικές πινακίδες από τον δήμο Ωραιοκάστρου για τα μηχανοκίνητα οχήματα -δίκυκλες μηχανές εκτός δρόμου, τετράτροχα κτλ.
Από τη διοργάνωση σεμιναρίων για την κατασκευή των ποδηλατικών μονοπατιών. Τα πρώτα που έγιναν στη Β. Ελλάδα.
3.       Ποια είναι γενικότερα  η μέχρι τώρα δράση του συλλόγου σας και τι πετύχατε;
 ΑΠ: Η δράση του συλλόγου ξεκίνησε αμέσως μετά την επίσημη  ίδρυση του με τον πρώτο αγώνα ορεινής ποδηλασίας που έγινε  το 2012 το Νοέμβριο. Από εκεί και πέρα τα πράγματα και τα γεγονότα πήραν πολύ θετική  τροπή και ο σύλλογος έγινε γνωστός σε πανελληνιά εμβέλεια και το  έργο του γνώρισε  την πλήρη αποδοχή.   Διοργανώθηκαν  επίσης καθαρισμοί του δάσους ,σεμινάρια κατασκευής και συντήρησης  ποδηλατικών μονοπατιών (με πλήρη επιστημονική άποψη από ειδικούς του χώρου), νυχτερινές βόλτες δασοπροστασίας , και φυσικά το 2013 έγινε και ο πρώτος νυχτερινός αγώνας ορεινής ποδηλασίας στο δασόκτημα.  Ένα εγχείρημα πολύ πρωτοπόρο και δύσκολο και σε δυο μήνες επαναλήφτηκε και θεσμοθέτησε πλέον και κανονικός αγώνας ορεινής ποδηλασίας στο Ωραιόκαστρο για κάθε χρόνια (oraiokastrotrails). Ταυτόχρονα ήρθαμε σε επαφή με τα σχολεία του δήμου και κάναμε την πρώτη μας ποδηλατοβόλτα και φυσικά αυτό ήταν μόνο η αρχή για ένα συνεχές πρόγραμμα που θέλουμε να κάνουμε στα σχολεία με θέμα το ποδήλατο και την σωστή χρήση του.   Το 2014 μας βρήκε επιτέλους στεγασμένους στο Κονταξοπούλειο  με γραφεία έτσι ώστε να μπορέσουμε να φτιάξουμε την πρώτη ακαδημία ορεινής ποδηλασίας του Ωραιοκάστρου για τους μικρούς μας φίλους αλλά και να συντονίζουμε τις δράσεις μας και την επικοινωνία με τον κόσμο καλυτέρα. Επίσης για το τρέχον έτος έχουμε παρά πολλές δράσεις  και αγώνες. Όπως  28-06 ο νυχτερινός μας αγώνας, 07-09 ο κανονικός αγώνας Oraiokastrotrails και φυσικά  1-2 -11 ο πρώτος αγώνας κατάβασης που είναι στο καλεντάρι του πανελλήνιου κυπέλου opendownhillκαι θα γίνει στο ειδικά διαμορφωμένο ποδηλατικό μονοπάτι. Εκτός φυσικά από τους αγώνες θα γίνει και ένα σχολειό για εκμάθηση τεχνικών στο βουνό με το ποδήλατο, άπειρες ποδηλατοβόλτες για τα μέλη του συλλόγου, εκδρομές σε άλλα bikeParksεκτός Ελλάδος. Καθαρισμοί του δασοκτήματος, δεντροφυτέψεις σε ειδικά σημεία, και ποδήλατο ….πολυ ποδήλατο στο Ωραιόκαστρο. Για όλα φυσικά τα παραπάνω θέλουμε να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Δημο Ωραιοκάστρου  και στον κόσμο του Ωραιοκάστρου.
 4.       Τι  προοπτικές υπάρχουν για την ανάπτυξη της ποδηλασίας στο Ωραιόκαστρο, αλλά και για την ανάδειξή του σε κέντρο  προορισμού για τους ποδηλάτες;
 AΠ: ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ!!!!!  Πρώτο μας μέλημα μετά τις δημοτικές εκλογές είναι η πρόταση που θα κάνουμε στην όποια  δημοτική αρχή  για την σηματοδότηση όλων αυτών τον ποδηλατικών μονοπατιών που υπάρχουν και είναι σε άριστη και ασφαλή κατάσταση για χρήση ποδηλατική. Ποδηλατικά μονοπάτια που βρίσκονται  εντός του δασοκτήματος Ωραικάστρου μόνο! (για αρχή). Η πρόταση αυτή περιλαμβάνει καταγραφή με τα σχετικά μέσα και απεικόνιση των μονοπατιών σε ηλεκτρονικούς χάρτες ΜΟΝΙΜΑ, καθώς και όλα τα στοιχειά αυτών (υψομετρικά- χιλιομετρικά- βαθμού δυσκολίας με χρωματισμούς κτλ) Τοποθέτηση πληροφοριακών πινακίδων (μεγάλων με συνολικό χάρτη) στα σημεία εισόδου του δασοκτήματος, τοποθέτηση πινακίδων (μικρών) σε κάθε μονοπάτι (αρχής-τέλους) ΑΛΛΑ και πινακίδων επισήμανσης για τρίτους στα σημεία που πρέπει.  Ένα έργο που από δική μας ερευνά (αρκετοί από εμάς είμαστε μηχανικοί και γνωρίζουμε την αγορά) είναι εξαιρετικά χαμηλού κόστους και δίνει στον δήμο της σφραγίδα ότι είναι γνήσιο και σοβαρό κέντρο προορισμού για ποδηλάτες ! Να επισημάνουμε εδώ όταν λέμε σήμανση ποδηλατικών μονοπατιών εννοούμε μονοπάτια και όχι δασικούς δρόμους που ειδή υπάρχουν και απλά δίνουμε μια κατεύθυνση και τέλος. Κάτι τέτοιο λοιπόν τόσο ειδικό αλλά τόσο απλό  δεν έχει κανένας δήμος στην χωρά μας  από όσο γνωρίζουμε παρά μόνο έργα σχετικά με το ποδήλατο που η μονή ομοιότητα είναι η λέξη και όχι η ουσία. Επίσης υπάρχει και μια πρόταση για σύνδεση των δημοτικών διαμερισμάτων Ωραιοκάστρου-Νεοχωρούδας-Πενταλόφου σε πρώτη φάση με παράλληλο ποδηλατοδρόμο παράλληλα του ήδη υπάρχοντος δρόμου.
 5.        Η ποδηλασία  είναι ταυτόσημη με την προστασία του περιβάλλοντος. Ποια η δράση του συλλόγου προς αυτήν την κατεύθυνση.
 ΑΠ:  Σαφώς και είναι  και ο λόγος είναι απλός, όταν ποδηλατείς μέσα στην φύση θέλοντας και μη την αγαπάς!!!  Για εμάς πρώτο μας μέλημα είναι η προστασία αυτής,  κάτι που επιτυχαίνουμε με την συνεχή μας παρουσία καθημερινά μέσα στο βουνό.  Όταν η επισκεψημότητα από ποδηλάτες λόγο τις προβολής του βουνού μας από τον σύλλογο έχει αυξηθεί κατά 200% τότε απλά είμαστε σίγουροι ότι πολύ λιγότερα κακά θα του συμβούν. Δεν διανοείται κανένας από εμάς την ζωή του χωρίς το δάσος και το βουνό. Είναι πηγή ατομικής αλλά και συλλογικής  ψυχοθεραπείας και ανάτασης  πλέον στις δύσκολες αυτές εποχές που ζούμε. Είναι η καθημερινότητας μας και το δεύτερο σπίτι μας, ζούμε μέσα σε αυτό πολλές ώρες τις ζωής μας άρα είμαστε άρρηκτα συνδεμένη με αυτό. Πέραν των συλλογικών δράσεων που κάνουμε κάθε χρόνο για αυτό όπως οι καθαρισμοί η εθελοντική δασοφύλαξη και πυροπροστασία, ο κάθε ένας από εμάς καθημερινά φροντίζει το δάσος σαν να είναι ο κήπος του,  διατηρώντας το καθαρό από σκουπίδια.  Ακόμη και για τα  δένδρα με κακή ανάπτυξη τα φροντίζουμε  ώστε να αναπτυχτούν επιτυχώς . Καθαρίζοντας  μονοπάτια ή  ζώνες  αυξάνεται ο δείκτης  πυρασφαλείας του. Ένα βασικό χαρακτηριστικό  ζητούμενο που πρέπει να έχει το κάθε μέλος μας είναι η σωστή παιδεία και ο σεβασμός  για το βουνό-δάσος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου