Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

Tips για ποδηλασία χωρίς πόνους


Κατά καιρούς σας έχουμε παρουσιάσει τα θετικά της ποδηλασίας αλλά πάντα το νόμισμα έχει δύο όψεις. 
Ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ποδηλάτες, επαγγελματίες και μη, είναι οι πόνοι μετά από μερικά μίλια πάνω στο αγαπημένο τους όχημα.
Τα συνήθη αίτια του πόνου είναι η κακή στάση οδήγησης, η έλλειψη ισορροπίας των μυών και φυσικά η ηλικία του ποδηλάτη.
Τα σημεία του σώματος που δέχονται την περισσότερη καταπόνηση είναι η πλάτη και τα γόνατα. Οι πόνοι καταπολεμούνται με τους παραδοσιακούς τρόπους ίασης, δηλαδή ξεκούραση, πάγο και αντιφλεγμονώδη, αλλά και με τις συμβουλές που ακολουθούν.
1. Πιέζοντας τον εαυτό σας στα όρια μπορεί να αποβεί μοιραίο για τα ισχία. Η λύση είναι να αυξήσετε το ρυθμό σας ώστε να αποσυμφορηθούν τα ισχία. Η στάση «περιστέρι» της yoga βοηθά πάρα πολύ. Καθίστε στο έδαφος με την πλάτη σας ίσια, φέρτε το ένα πόδι μπροστά και λυγίστε το γόνατο ώστε το πόδι να σχηματίζει γωνία 90 μοιρών. Ακριβώς το ίδιο κάνουμε και με το άλλο πόδι με τη διαφορά ότι πρέπει να βρίσκεται πίσω..

2. Οι πόνοι στο γόνατο οφείλονται σε κακή θέσης της σέλας και του πέλματος, ή σε αδύναμους γλουτούς. Γενικά αν πονάτε στο μπροστινό μέρος του γόνατου, τότε η σέλα σας είναι πιο χαμηλά από τη σωστή θέση. Δοκιμάστε πιο εύκολες διαδρομές και γυμνάστε τους γλουτούς σας.
3. Στα πέλματα μας υπάρχουν νεύρα και κάποια σημεία που μπορούν να προκαλέσουν έντονο πόνο και μούδιασμα των δαχτύλων. Με τα χρόνια οι πόνοι γίνονται πιο έντονοι καθώς τα «μαξιλαράκια» λίπους που διαθέτουμε ώστε να μας προστατεύουν, μειώνονται. Αν μουδιάζουν τα δάχτυλά σας χαλαρώστε τα παπούτσια σας ή αγοράστε κάποια πιο άνετα. Αν νιώθετε κάψιμο πιέστε τα πέλματα σας προς τα πίσω, χρησιμοποιήστε παπούτσια με πιο σκληρή σόλα ή αλλάξτε τα πετάλια σας και αγοράστε ένα σετ με πιο φαρδιά πλατφόρμα.
4. Η κόπωση, η φθορά του σώματος λόγω ηλικίας και η κακή θέση οδήγησης μπορούν να προκαλέσουν πόνους στη μέση. Δοκιμάστε ασκήσεις σε σανίδα για να δυναμώσετε τον κορμό σας. Επίσης ελέγξτε την θέση του ποδηλάτου σας, έχοντας στο μυαλό ότι με τα χρόνια μπορεί να χρειαστεί να την αλλάξατε λίγο ώστε να αντισταθμίσετε τη μείωση ευελιξίας.
5. Η υπερβολική πίεση στα νεύρα των χεριών μπορεί να προκαλέσει μούδιασμα, σφίξιμο στα δάχτυλα και πόνο στους καρπούς. Είναι απαραίτητο να φοράτε ελαφριά γάντια με μαλακή επένδυση. Κρατήστε το τιμόνι με τους καρπούς σε κανονική γωνία, όπως κάνουμε χειραψία. Σιγουρευτείτε ότι η σέλα σας δεν έχει κλίση προς τα κάτω, γιατί με αυτό τον τρόπο το βάρος πέφτει προς τα εμπρός και φυσικά στα χέρια σας.
6. Πολλές φορές όλη η ένταση της προσπάθειας μεταφέρεται στους ώμους, το πάνω μέρος της πλάτης και το σβέρκο. Κοιτάζοντας μπροστά με τα χέρια στο τιμόνι, δεν θα πρέπει να μπορείτε να κοιτάτε τον τροχό, αλλιώς η στάση σας είναι λάθος. Όταν κάνετε ποδηλασία πρέπει να έχετε χαλαρούς τους ώμους σας.
7. Πόνοι στο πίσω μέρος του αστραγάλου σημαίνει ότι έχετε ταλαιπωρήσει τον αχίλλειο τένοντα επειδή κάνατε πολλά πράγματα σε μικρό χρονικό διάστημα. Επίσης μπορεί να οφείλεται στη λάθος θέση των ποδιών στα πετάλια, αν τα πέλματα δηλαδή είναι πολύ μπροστά. Χρησιμοποιήστε πάγο και αντιφλεγμονώδη. Μια πολύ καλή άσκηση είναι να τοποθετήσετε το μισό σας πέλμα στην άκρη ενός σκαλιού με το πίσω μέρος να κρέμεται στο κενό. Πιέστε ελαφρά προς τα κάτω και κρατήστε για 20 δευτερόλεπτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου