Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

Ποδηλασία στο βουνό: Απόλαυση ή μπελάς;


της Λένας Γεώργα
Πήρες την απόφαση να βγεις έξω για ποδήλατο, να αφήσεις για λίγο πίσω σου την πόλη και να βρεθείς κοντά στη φύση. Τι κάνει όμως μια βόλτα στο βουνό από καλή, ακόμη καλύτερη; Η οργάνωση και ο κατάλληλος εξοπλισμός φυσικά.
Σε μια ποδηλατική εξόρμηση στο βουνό, είτε κάπου κοντά στην Αθήνα είτε στην περιφέρεια, πρέπει πρωτίστως να φροντίζεις να μην είσαι μόνος σου.
Πάντα η παρέα βοηθάει να “βγει” καλύτερα η διαδρομή αλλά και σε διασφαλίζει σε περίπτωση που κάτι απρόοπτο συμβεί.
Σε νέα μονοπάτια και διαδρομές φροντίζουμε να μην εξορμούμε ποτέ μόνοι μας όσο ελκυστική και αν φαίνεται στα μάτια μας η ανακάλυψη νέων διαδρομών και εικόνων.
της Λένας Γεώργα
Πήρες την απόφαση να βγεις έξω για ποδήλατο, να αφήσεις για λίγο πίσω σου την πόλη και να βρεθείς κοντά στη φύση. Τι κάνει όμως μια βόλτα στο βουνό από καλή, ακόμη καλύτερη; Η οργάνωση και ο κατάλληλος εξοπλισμός φυσικά..

Σε μια ποδηλατική εξόρμηση στο βουνό, είτε κάπου κοντά στην Αθήνα είτε στην περιφέρεια, πρέπει πρωτίστως να φροντίζεις να μην είσαι μόνος σου. Πάντα η παρέα βοηθάει να “βγει” καλύτερα η διαδρομή αλλά και σε διασφαλίζει σε περίπτωση που κάτι απρόοπτο συμβεί. Σε νέα μονοπάτια και διαδρομές φροντίζουμε να μην εξορμούμε ποτέ μόνοι μας όσο ελκυστική και αν φαίνεται στα μάτια μας η ανακάλυψη νέων διαδρομών και εικόνων.
Μη ξεχνάς επίσης πως πολλά μονοπάτια που γνωρίζεις, το χειμώνα λόγω αλλαγής των καιρικών συνθηκών (βροχή, χιόνι) αλλάζουν σύσταση και δεν είναι προσβάσιμα, άρα και ασφαλή, για περπάτημα ή ποδήλατο όπως το καλοκαίρι. Είναι έξυπνο τις πρώτες φορές που θα βγεις έξω για mountain να έχεις κάποιον μαζί σου που γνωρίζει τις διαδρομές και θα σε κατατοπίσει καταλλήλως.
Απαραίτητα να έχεις μαζί σου νερό σε ειδικό backpack ή στο παγούρι σου, δύο έξτρα σαμπρέλες, λεβιεδάκια και τρόμπα γιατί το λάστιχο θα σου σκάσει εκεί δεν  το περιμένεις και δεν θα υπάρχει ταξί να σε σώσει (π.χ. Μάνη με 40ºC στην μέση του πουθενά με φιδάκια να ακούγονται μέσα στα βάτα). Επίσης φοράς πάντα κράνος για να μη μετανιώσεις που δεν το φορούσες όταν έπρεπε (π.χ. κλαδιά ή απρόσμενη πτώση ακόμη και στο ίσιωμα) και έχεις πάνω σου και ένα μικρό τσαντάκι πρώτων βοηθειών για τσιμπήματα εντόμων, hansaplast και betadine για τα γδαρσίματα (αν δεν πέσεις, δεν θα μάθεις).
Στην ανάβαση θα σε βοηθήσουν αρκετά τα ειδικά πετάλια και ποδηλατικά παπούτσια τύπου mountain με σχαράκι spd, γιατί η μεταφορά της δύναμης από τη σκληρή σόλα του παπουτσιού γίνεται άμεσα προς το πετάλι χωρίς να χάσεις τον έλεγχο του ποδηλάτου.
Στην αρχή θα σου είναι δύσκολο να βάλεις και να βγάλεις τα παπούτσια σου από τα πετάλια είτε στατικά είτε εν κινήσει (βλέπε πρώτες βοήθειες) αλλά η επανάληψη θα σε αποζημιώσει. Η ανηφόρα πλέον θα “βγαίνει” πιο εύκολά αλλά και πιο σωστά τεχνικά. Θα το νιώσεις στη δύναμη που καταβάλλεις γιατί δεν θα χρειάζεται να είναι τόσο έντονη.
Ένας παλμογράφος ή καρδιοσυχνόμετρο, που μετράει τους παλμούς της καρδιάς σου, θα σε βοηθήσει  να γνωρίζεις αντικειμενικά σε τι ένταση και πόση χρονική διάρκεια γυμνάστηκες. Το κινητό με gps ή ένας χάρτης με τα μονοπάτια της περιοχής θα σε ξεδιαλύνουν, όταν το μυαλό σου δεν θα έχει την απάντηση για το ποιο δρόμο να ακολουθήσεις. 
Τέλος ένα energy bar ή λίγη μαύρη σοκολάτα θα σε γεμίσουν ενέργεια στη στάση για ξεκούραση μέχρι να ολοκληρώσεις τη διαδρομή σου. Το καλοκαίρι φοράς αντιηλιακό σε πρόσωπο, χέρια και πόδια για να μην καείς. 
Με ποδηλατικό κολάν και αναπνέοντα ρούχα το καλοκαίρι ή ισοθερμικά το χειμώνα είσαι έτοιμος για την εξόρμησή σου.
Αν πέσεις, μην απογοητευτείς. Είναι καλό σημάδι. Είσαι εκεί έξω και το παλεύεις.
Καλή αντάμωση!

πηγη: http://www.sarikosbikes.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου