Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

Κρύα χέρια ζεστή ... κοιλιά

Οι ποδηλάτες τον χειμώνα έχουν μεγάλη ενεργειακή σπατάλη από τον κρύο αέρα που περνάει από το στομάχι στις κατηφόρες.
Πολλές φορές γυρνώντας σπίτι μετά από την προπόνηση αγγίζουμε την κοιλιά μας και βλέπουμε πως είναι κρύα σε σχέση με άλλα σημεία στο σώμα μας.  

Αυτό γίνεται αφενός γιατί είναι εκτεθειμένη στις κατηφόρες, αφετέρου γιατί οι μυς που βρίσκονται εκεί κατά την ποδηλασία δεν ενεργοποιούνται.
Ο ανθρώπινος οργανισμός έχει θερμορρυθμιστικούς μηχανισμούς και προσπαθεί να κρατήσει την ιδανική θερμοκρασία ώστε να λειτουργήσει (37 βαθμούς Celsius -Κελσίου). 

Η προσπάθεια που καταβάλλουμε κατά την διάρκεια της ποδηλασίας βοηθάει στο να ζεσταθούμε, γι αυτό πολλές φορές όταν σταματάμε το ποδήλατο νιώθουμε μετά από λίγο να κρυώνουμε. 
Τι γίνεται όμως με την κοιλιά στις κατηφόρες?..

Όπως είπα παραπάνω, η κοιλιακή χώρα στις κατηφόρες είναι εκτεθειμένη στον κρύο αέρα. Παρόλο που εμείς μπορεί να νιώθουμε ιδανικά, το σημείο εκείνο κρυώνει και αναγκάζει τον οργανισμό μας να καταναλώνει ενέργεια για να κρατήσει την εσωτερική θερμοκρασία σε ιδανικά επίπεδα.
Δεν είναι τυχαίο πως πολλές φορές νιώσαμε την εξάντληση μετά από μεγάλες κατηφόρες, όταν η υπογλυκαιμία πλέον μας έγινε αισθητή. Είναι βασικός κανόνας στην ποδηλασία να τρώμε στις κατηφόρες και να φοράμε το αντιανεμικό μας για να προφυλάξουμε την κοιλιακή χώρα.
Όσοι δεν έχουν αντιανεμικό ή δεν το πήραν μαζί τους μπορούν να περισυλλέξουν μία εφημερίδα από τα σκουπίδια πριν από τις μεγάλες κατηφόρες της διαδρομής τους και να την βάλουν ανάμεσα από τα ρούχα τους, στο σημείο της κοιλιάς. Αυτό θα τους προστατέψει περίφημα.
Μην ξεχνάμε πως το πρόβλημα γίνεται ακόμα μεγαλύτερο όταν φτάνουμε σε κατηφόρες και η κοιλιά είναι ιδρωμένη. Φροντίζουμε λοιπόν κατά τα ανηφορικά σημεία που προηγήθηκαν, να ανοίγουμε το φερμουάρ της μπλούζας, ώστε να εισέρχεται αέρας και να μας δροσίζει εμποδίζοντας την εφίδρωση.
Συντάκτης  Κώστας Σιμελίδης 
https://www.facebook.com/pages/Kostas-Simelidis-the-mountainbikers/422376941166934

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου