Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

Υδατάνθρακες ή νερό κατά την διάρκεια του αγώνα;

Μία από τις συνηθισμένες αλλά και συνάμα λανθασμένες αντιλήψεις που έχουν πολλοί τριαθλητές είναι ότι κατά την διάρκεια ενός αγώνα  σπριντ και  ολυμπιακής απόστασης δεν χρειάζεται να καταναλωθούν διαλύματα υδατανθράκων. 
Ετσι αρκούνται μόνο στην κατανάλωση νερού.

Αυτό που φοβούνται οι περισσότεροι είναι ότι η κατανάλωση τέτοιων διαλυμάτων θα τους δημιουργήσει γαστρεντερικά προβλήματα. Ετσι επιλέγουν να περιοριστούν μόνο στο νερό πιστεύοντας ότι δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα στην απόδοσή τους τόσο στην ποδηλασία όσο και το τρέξιμο.

Πάνω σε αυτό τον προβληματισμό και πέρα από το τρίαθλο έχουν γίνει αναρίθμητες έρευνες και όλες συγκλίνουν στο γεγονός ότι όταν εξαντληθούν τα αποθέματα γλυκογόνου και η γλυκόζη στο αίμα πέσει σημαντικά τότε πέφτει και σημαντικά – σε ορισμένες περιπτώσεις η σωστή λέξη θα είναι ”δραματικά” και η απόδοση του αθλούμενου.

Σε σχετικά πρόσφατη έρευνα που δημοσίσευσαν ερευνητές από το Bath στην Αγγλία, χρησιμοποίησαν τριαθλητές και αφού τους μέτρησαν την μέγιστη πρόσληψη τους, την ταχύτητα τους στην κολύμβηση και τα watt τους στην ποδηλασία τους έβαλαν να ολοκληρώσουν δύο ολυμπιακά τρίαθλα...

Το ένα με την χρήση διαλύματος μαλτοδεξτρίνης και φρουκτόζης και το άλλο με ένα διάλυμα που είχε την ίδια γεύση αλλά δεν είχε μέσα υδατάνθρακες (placebo).

Τα αποτελέσματα ξεκάθαρα δεν αφήνουν καμία αμφιβολία και αμφισβήτηση για την τακτική ενυδάτωσης και αναπλήρωσης ενέργειας που πρέπει να ακολουθήσει ένας τριαθλητής σε έναν αγώνα ολυμπιακής απόστασης.

Στα δύο ολυμπιακά τρίαθλα που ολοκλήρωσαν οι αθλητές η κολύμβηση και η ποδηλασία έγιναν σε συγκεκριμένη ένταση (που καθορίστηκε από τα εργομετρικά τεστ που είχε κάνει ο αθλητής) και ύστερα ο κάθε αθλητής προσπάθησε να τρέξει όσο μπορούσε πιο γρήγορα τα 10χλμ.

Οι αθλητές έχοντας λάβει ένα διάλυμα με  2:1 μαλτοδεξτρίνης –φρουκτόζης και  με ρυθμό 1,8 γραμμάρια το λεπτό  κατάφεραν να κάνουν σημαντικά καλύτερο χρόνο στο τρέξιμο, δηλαδή  38:43 ± 1:10 έναντι 40:22 ± 1:18 όταν λάμβαναν την ίδια ποσότητα υγρών δίχως υδατάνθρακες.
Πηγή: www.triathlon.gr

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης- Προπονητική ομάδα Smart Sport (Email : info@triathlonworld.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου