Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

Ανάρτηση : ο ακούραστος εργάτης ….vol 2

Συμπέρασμα:
Αν είσαι αστικός ποδηλάτης που χρησιμοποιείς το ποδήλατο σε καθημερινή βάση για να κάνεις τις δουλείες σου, να μετακινηθείς σε μια αξιοπρεπή ταχύτητα το ξερό πιρούνι είναι για σένα. 
Αν είσαι ποδηλάτης που θες να κάνεις την βολτίτσα σου στο βουνό το Σ/Κ με την παρέα σου σε χαλαρές ταχύτητες, προτίμησε πιρούνι με ανάρτηση.
Οι περισσότεροι από εμάς θα αγοράσουμε ένα ποδήλατο βουνού με αναρτήσεις. 
Η ειρωνεία είναι ότι ακόμα και αν πάρουμε ένα απλό ποδήλατο, χωρίς αναρτήσεις, στην πραγματικότητα έχουμε κάποια μορφή απορρόφησης κραδασμών λόγω των φαρδιών λάστιχων που απορροφούν (αν δεν έχουν φουσκωθεί υπερβολικά) τους κραδασμούς όταν το ποδήλατο περνάει πάνω από ανώμαλες επιφάνειες. 
Παρ' όλα αυτά είναι πολύ πιθανόν κάποιος να θέλει μια επιπλέον δυνατότητα περιορισμού κραδασμών και τρανταγμάτων και να προτιμήσει ένα ποδήλατο με μπροστινή ή και πισινή ανάρτηση.
 Αυτά τα ποδήλατα προσφέρουν πολλά πλεονεκτήματα σε μονοπάτια πάνω στο βουνό. Λόγω των αναρτήσεων, οι ρόδες μπορούν να ανεβοκατεβαίνουν ανάλογα με την επιφάνεια του εδάφους με αποτέλεσμα να είναι σε επαφή με το έδαφος συνεχώς, ακόμα και στις πιο δύσβατες επιφάνειες.
 Αυτό συνεπάγεται μεγαλύτερη ταχύτητα, καλύτερο κράτημα και έλεγχο του ποδηλάτου κατά την οδήγηση και συνεπώς ασφάλεια. Στην πραγματικότητα, πολλοί ποδηλάτες ανακαλύπτουν ότι μπορούν να οδηγήσουν σε μονοπάτια που αρχικά φοβόταν, απλά και μόνο επειδή έχουν ένα καλό σύστημα αναρτήσεων...
Μονή (Εμπρός) ή Διπλή (και πίσω) Ανάρτηση;
 Όπως αναφέραμε και νωρίτερα υπάρχουν δυο κυρίως τύποι ποδηλάτων με αναρτήσεις. Αυτός με την μονή μπροστινή ανάρτηση και αυτός με τη διπλή (μπρός-πίσω), ανάρτηση. Παραδοσιακά, τα ποδήλατα με μπροστινή ανάρτηση είναι πιο ελαφριά και λίγο πιο αποτελεσματικά
Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που τα συγκεκριμένα ποδήλατα έχουν κυριαρχήσει στην αγωνιστική σκηνή της ποδηλασίας βουνού (cross-country). 
Τα ποδήλατα μονής ανάρτησης (μπροστά πηρούνι) είναι πιο απλά όσον αφορά την κατασκευή του σκελετού τους από αυτά με τις δύο αναρτήσεις. 
Αυτό συνεπάγεται λιγότερο βάρος και μεγαλύτερη ευκολία στον καθαρισμό και συντήρηση τους. Παρ' όλα αυτά οι διπλές αναρτήσεις γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλείς. 
Αν και λίγο βαρύτερα, προσφέρουν μεγάλες ταχύτητες, περισσότερη άνεση και μεγαλύτερο έλεγχο, χαρακτηριστικά τα οποία είναι πολύ αγαπητά από τους ολοένα και περισσότερους λάτρεις της ορεινής ποδηλασίας...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου