Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

Ρόδα είναι και γυρίζει!

Με πολύ απλά λόγια, είναι σημαντικότερο να έχουμε ελαφριά περιστρεφόμενα μέρη, παρά "σταθερά".
Το μεγαλύτερο περιστρεφόμενο μέρος του ποδηλάτου. Κάθε μας πεταλιά πρέπει να γυρίσει τα κέντρα, τις ακτίνες, τα ακτινοκέφαλα, τα στεφάνια, τις σαμπρέλες, τα ελαστικά. 
Μιλάμε για πολλή μάζα δηλαδή. Βάλτε στο τσουβάλι τώρα και την αντίσταση κύλησης των ελαστικών στο έδαφος... Κουράστηκα ήδη!
Έχετε το νου σας όταν ψάχνετε για καινούργιους τροχούς, αν δεν μπορείτε να πάρετε ακριβά, ελαφριά κέντρα, τουλάχιστον επιλέξτε κάποιο ελαφρύ στεφάνι, ακτίνες και ακτινοκέφαλα. 
Επίσης, η μεγαλύτερη και σημαντικότερη απώλεια βάρους μπορεί να επιτευχθεί από τα ελαστικά και τους αεροθάλαμους (αυτό γιατί όσο πιο μακριά απο το κέντρο της περιστροφής του είναι ένα εξάρτημα, τόσο πιο αισθητό είναι το βάρος του).
Επιλέξτε τις ελαφρύτερες ακτίνες που αντέχουν τη χρήση του ποδηλάτου σας.
Προσωπικά, σε όλα μου τα ΜΤΒ χρησιμοποιώ ακτίνες Revolution της DT Swiss.
Οι συγκεκριμένες ακτίνες έχουν λιγότερο υλικό στη μέση και περισσότερο στις άκρες, γλυτώνοντας έτσι μέχρι και 250gr άνα ζεύγος τροχών!
Το κόστος τους είναι σχετικά χαμηλό, ενώ η ποιότητα και η αντοχή τους κορυφαία...

Στην περίπτωση που οι τροχοί σας είναι κατά παραγγελία, μπορείτε να επιλέξετε κάποιο "πλέξιμο" (τρόπος με τον οποίο είναι περασμένες οι ακτίνες στον τροχό) που χρησιμοποιεί κοντύτερες, ελαφρύτερες ακτίνες -όπως π.χ. σε πολλούς εμπρόσθιους τροχούς μπορείτε να δείτε τις ακτίνες να μην τέμνονται πουθενά ("radial"), άρα και το βάρος είναι χαμηλότερο.
Υπάρχει η δυνατότητα να ζητήσετε ακτινοκέφαλα από αλουμίνιο αντί για μπρούντζο (που είναι η συνηθισμένη επιλογή), γλυτώνοντας έτσι 40-50gr από το ποδήλατό σας. 
Όταν διαλέγετε τα στεφάνια των τροχών σας, να είστε προσεκτικοί: Ένα υπερελαφρύ στεφάνι πιθανό να χρειάζεται αρκετά συχνά ακτινολόγηση, ενώ ένα "υπερενισχυμένο" ίσως μάλλον θα είναι υπερβολή.
 Εκτός αν είστε υπέρβαροι ή οδηγείτε πολύ αδέξια, προτιμήστε στεφάνια με βάρος 400-450gr (είτε ΜΤΒ, είτε κούρσα).
 Πληροφοριακά, τα περισσότερα ποδήλατα κάτω των €1000 έρχονται εξοπλισμένα με στεφάνια 550-600gr.
Με άλλα λόγια, μπορείτε να κερδίσετε 300-400gr από δύο στεφάνια
Χρησιμοποιόντας ελαφρύτερους αεροθάλαμους, μπορεί κανείς να γλυτώσει από 100 μέχρι και 200gr από το ποδήλατό του.
Το κόστος είναι χαμηλό, το όφελος όμως μεγάλο για όποιον θέλει να "αδυνατίσει" το ποδήλατό του! 
Μόνο από την αλλαγή ελαστικών, ένα ΜΤΒ κατηγορίας €600-€800 μπορεί να απωλέσει 200-500gr περιστρεφόμενης μάζας, χωρίς να χάσει σε κράτημα.
Ζητήστε "διπλωτά" ελαστικά, των οποίων το σύρμα στα χείλη τους έχει αντικατασταθεί από ένα κορδόνι Kevlar.
Πριν συνεχίσουμε παρακάτω, ας δούμε λοιπόν τι μπορεί να χάσει ένα ποδήλατο, μόνο από τους τροχούς του.  
Έχουμε και λέμε... 250gr οι ακτίνες, 50gr τα ακτινοκέφαλα, περίπου 300gr τα στεφάνια, 100gr οι σαμπρέλλες, 400 ας πούμε για τα λάστιχα..
Μιλάμε για μια απώλεια 1.100gr χωρίς να υπολογίσουμε τα κέντρα (το ακριβότερο κομμάτι του τροχού), από τα οποία θα μπορούσαμε να κερδίσουμε άλλα 200-300gr!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου