Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

7 τρόποι που το ποδήλατο αδυνατίζει.

Η ποδηλασία προσφέρει ευχαρίστηση
Πρόσφατη έρευνα του πανεπιστημίου "Bowling Green State" κατέδειξε πως ακόμα και 10 λεπτά ποδηλασίας βελτίωσε τη διάθεση μιας ομάδας 21 αντρών και γυναικών, σε σχέση με μία παρόμοια ομάδα ατόμων που δεν ασχολήθηκαν με τίποτα σε αυτό το χρονικό διάστημα.  
Το να αισθάνεται χαρούμενος συμβάλλει στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας, αφού δεν θα φτάσεις ποτέ σε τέτοια κατάσταση ώστε να αναζητήσεις παρηγοριά σε ένα παγωτό ή μία πίτσα. 
 Ερευνητές του πανεπιστημίου "Cornell" ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι που είναι λυπημένοι συχνά καταφεύγουν όχι μόνο στην κατανάλωση φαγητού, αλλά συγκεκριμένα στην κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και θερμίδες.
Η ποδηλασία προσφέρει μεγαλύτερη ενέργεια για να κάψεις
Η ενέργεια παράγει... ενέργεια. Όσο περισσότερο κινείσαι, τόσο περισσότερο θα θέλεις να κινείσαι.  
Όταν το πανεπιστήμιο της Τζόρτζια ανέλυσε δεδομένα από 70 μελέτες πάνω στην άσκηση και στην κόπωση, οι οποίες έλαβαν υπόψη τις συνήθειες 6.800 αντρών και γυναικών, ανακάλυψε ότι το 90% των μελετών κατέληγαν στο ίδιο πόρισμα: η εξάσκηση αυξάνει την ενέργεια και μειώνει την κόπωση...

 Άνθρωποι που περνούσαν μία καθιστική ζωή αντιμετώπισαν λιγότερη κούραση στην καθημερινότητά τους παρότι γυμνάζονταν από ανθρώπους που δεν γυμνάζονταν.
Η μέση ενεργειακή ώθηση μέσω της γυμναστικής ήταν μεγαλύτερη από τη βελτίωση που αναφέρθηκε μετά τη χρήση διεγερτικών φαρμάκων.
Η ποδηλασία οδηγεί σε καλύτερο ύπνο
Εφόσον την ημέρα σου δίνει τόση ενέργεια, τη νύχτα η ποδηλασία σε βοηθάνει να κοιμηθείς σαν πουλάκι. 
Στατιστικές που αφορούν τον ύπνο φανερώνουν ότι ο μέσος όρος ξεκούρασης του ανθρώπου έχει μειωθεί από τις 9 στις 7 ώρες ημερησίως τα τελευταία 20 χρόνια, ενώ αρκετοί άνθρωποι κοιμούνται ακόμη λιγότερο.
 Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο σύντομος ύπνος συνεπάγεται και δυσκολία στην απώλεια βάρους, αφενός διότι ο οργανισμός δεν κάνει σωστές καύσεις, αφετέρου διότι αυξάνονται οι ποσότητες φαγητού που καταναλώνει.
Η ποδηλασία κλείνει την όρεξη
Αρκετοί άνθρωποι που επιδιώκουν να μειώσουν τις θερμίδες ανησυχούν πως η άσκηση θα τους οδηγήσει στο να τρώνε περισσότερο. Για ορισμένους ανθρώπους αυτό είναι σωστό, εάν μετατρέπουν το φαγητό σε ένα είδος επιβράβευσης.
 Στην πραγματικότητα, η όρεξη κλείνει μετά την άσκηση, όπως δείχνουν και μελέτες. 
Οι ερευνητές του πανεπιστημίου "Tufts" σημειώνουν ότι η εξάσκηση καταπιέζει την όρεξη, κάτι που οδηγεί στην απώλεια βάρους.
Η ποδηλασία μειώνει το stress
Όταν ένας οργανισμός βρεθεί σε κατάσταση stress, οι καρδιακοί παλμοί αυξάνονται, τα κύτταρα μεταφέρουν οδηγίες στο αίμα για να ενισχύσει τους μύες, η παραγωγή αδρεναλίνης πολλαπλασιάζεται και γενικά ολόκληρο το σώμα βρίσκεται σε κατάσταση ετοιμότητας. 
Σπανίως, όμως, συμβαίνει κάτι, με συνέπεια να δίδεται... άκυρος συναγερμός. Αυτή η λειτουργία έχει επιπτώσεις στον μεταβολισμό άμεσα και έμμεσα, αφού πολλές φορές σε τέτοιες καταστάσεις ο άνθρωπος επισκέπτεται το... ψυγείο.
Μία ιδανική λύση για να διοχετευθεί η ενέργεια που παράγεται από το stress αντί για τον κοντινότερο αυτόματο πωλητή είναι φυσικά το ποδήλατο, δηλαδή μία αεροβική άσκηση στην οποία καταναλώνονται τα αυξημένα αποθέματα αδρεναλίνης και με την οποία αυξάνεται η παραγωγή ενδορφίνης (θετικό χημικό του οργανισμού που μειώνει το άγχος) και μειώνεται η παραγωγή κορτιζόνης.
Η ποδηλασία είναι χαρά
Στην αναζήτηση της καλύτερης άσκησης για την απώλεια βάρους, όλοι οι ειδικοί συμφωνούν: πρόκειται για εκείνη που σου προσφέρει χαρά. 
Και η ποδηλασία είναι μία τέτοια ενασχόληση. Το κάψιμο των θερμίδων πρέπει να είναι χαρούμενη υπόθεση. 
Εάν ο άνθρωπος το αντιλαμβάνεται ως υποχρέωση, ως δουλειά, ως επιπλέον βάρος στην καθημερινότητά του, τότε θα βρει δικαιολογία για να μην το κάνει. Ένα ποδήλατο, όμως, απέχει πολύ από αυτούς τους χαρακτηρισμούς και έτσι αποτελεί ιδανική λύση για κάθε άνθρωπο, κάθε ηλικίας.
Η ποδηλασία σε κάνει πιο υγιή
Ένα σώμα κι ένας οργανισμός που λειτουργεί καλά, επιτρέπει ευκολότερο κάψιμο θερμίδων. Τα ιατρικά οφέλη του ποδηλάτου είναι γνωστά. Η ορθή καρδιαγγειακή λειτουργία αποτελεί τη βάση για το κάψιμο του επιπλέον λίπους που εγγυάται η χρήση ποδηλάτου. Επιπλέον, όταν καις μόνο λίπος, τότε έχεις τη δυνατότητα ακόμη και να αυξήσεις τις ποσότητες του καθημερινού φαγητού, έστω και για λίγο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου