Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Τροφές αντιμετώπισης του λίπους


 Το  λίπος είναι ένα θέμα στους περισσότερους που δεν ακολουθούν κάποιου είδους διατροφής. Είναι το τελευταίο που θα μπει στην διαδικασία της καύσης από τον οργανισμό μας, αφού αρχικά καίγονται οι πρωτεΐνες και ακολουθούν υδατάνθρακες. Το άσχημο είναι ότι  το λίπος είναι πρώτο που αποθηκεύει ο οργανισμός μας  και στην σύγχρονη εποχή είναι αυτό που λαμβάνεται συνήθως σε μεγάλες ποσότητες

 Τον σημαντικότερο λόγο για την απαλλαγή του λίπους μας τον έχει η άθληση. Το να κάνετε διάφορες δίαιτες (διατροφής ή χημικές) δίχως να κουνιόσταστε από τον καναπέ σας δεν είναι και ο ποιο σωστός τρόπος ή καλύτερα δεν είναι καθόλου σωστός τρόπος.
Ίσως καταφέρετε να χάσετε κάποια κιλά και να μειώσετε τα ποσοστά του λίπους αλλά η καταπόνηση του οργανισμού είναι πολλαπλάσια απ’ ότι αν η καύση των θερμίδων γίνει με φυσικό τρόπο.

 Σε περίπτωση που δεν θέλετε να ακολουθήσετε μία περιοριστική δίαιτα για να ενισχύσετε την προσπάθεια σας, μπορείτε να προσαρμόσετε στην διατροφή σας σύμφωνα με τα γούστα σας προσθέτοντας κάποιες από τις παρακάτω τροφές, όπου σύμφωνα με έρευνες ανά τον κόσμο βοηθούν και στην ευκολότερη καύση του λίπους.




Αγγούρι
Φιλτράρει το ουρικό οξύ. Χαλαρώνει ο οργανισμός από την απομάκρυνση του και κάνει καλύτερες καύσεις.

Άπαχο κρέας
Γαλοπούλα ή μοσχαρίσιο άπαχο (ψαρονέφρι, σπάλα, ελιά κ.α.). Μεταξύ άλλων, είναι πτωχά σε λιπαρά και εξαναγκάζει τον οργανισμό να κάψει από το υπάρχον λίπος.

Αυγό
Ως πλούσια πηγή πρωτεΐνης (6-8 γραμμάρια ανά αυγό), λαμβάνεται μετά από έντονη άθληση. Ως και 5 αυγά την εβδομάδα δεν δημιουργεί προβλήματα.
Σημείωση: Η διατροφική χοληστερόλη (“καλή”) δε συνδέεται με αυτήν του αίματος (“κακή”). Η λεκιθίνη βοηθάει στην γρηγορότερη καύση του λίπους.

Βρόμη ή Δημητριακά ολικής άλεσης
Η βρόμη Περιέχει υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη για ενέργεια. Περίπου 30 γραμμάρια την ημέρα. Τα δημητριακά ολικής άλεσης μπορούν να την αντικαταστήσουν σε γεύματα.

Γιαούρτι
Πλούσιο σε ασβέστιο όπου αυτό εμποδίζει την απορρόφηση λίπους.

Ελιές & παράγωγα
Περιέχουν μονοακόρεστα λιπαρά και μειώνουν την “κακή” χοληστερόλη.
Όμως θέλει μεγάλη προσοχή στις ποσότητες. Μία κουταλιά της σούπας  ελαιόλαδο την ημέρα είναι υπεραρκετό. Όλοι θέλουμε να βουτάμε το ψωμί στην ντοματοσαλάτα αλλά... 

Κόκκινες πιπεριές (τσίλι)
Επίσης “κόβουν” την όρεξη . Αυξάνουν τον μεταβολισμό και προτρέπουν τον οργανισμό για την καύση ενδοκοιλιακού λίπους.

Μανιτάρια
“Υποκατάστατο” του κόκκινου κρέατος. Ελάχιστα λιπαρά και θερμίδες.

Μήλο
Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που συμβάλλει, εκτός των άλλων και στην απώλεια λίπους. Πτωχό σε θερμίδες.
Ένα μήλο δεκαπέντε λεπτά πριν από κάποιο γεύμα θα δώσει την αίσθηση του κορεσμού στο στομάχι και θα αποτρέψει την άσκοπη κατανάλωση φαγητού.

Μπρόκολο
Πολύ πτωχό σε θερμίδες αλλά πλούσιο σε φυτικές ίνες.

Μπύρα
Φημολογείται ότι είναι το “ποτο του αθλητή” αλλά 2 τενεκεδάκια την εβδομάδα είναι αρκετά.

Λάχανο
Μειώνει την μετατροπή σακχάρων και υδατανθράκων σε λίπος. Επίσης ενισχύει την διαδικασία λιποδιάλυσης.

Ντομάτα
Περιέχει αντιοξειδωτικά, βιταμίνες σίδηρο κάλιο κ.α.
Μια ντομάτα περιέχει περίπου 25 θερμίδες, Ένα γραμμάριο πρωτεΐνη και φυτικές ίνες.

Ξηροί καρποί 
Περιέχουν πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, ακόρεστα λιπαρά, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία κ.α. Προτείνεται να λαμβάνουμε ανάμεικτα είδη και σε μικρές ποσότητες (μία χούφτα, 3 με 4 φορές την εβδομάδα) λόγω της υπερβολικής ποσότητας θερμίδων που μπορούμε να πάρουμε από αυτούς. 

Όσπρια
Έχουν λίγα λιπαρά και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες.

Πράσινο τσάι
Ισχυρό αντιοξειδωτικό και φυσικό διουρητικό. Επιταχύνει την απώλεια λίπους και βελτιώνει τα επίπεδα σακχάρου του αίματος και το κυκλοφορικό σύστημα. Προτείνεται το πρωί αντί για καφέ και μπορούμε να πιούμε 2-3 φλιτζάνια ημερησίως.

Σκόρδο 
Πλούσιο σε βιταμίνες. Μειώνει την χοληστερόλη και την υψηλή πίεση. 

Σολομός (ΟΧΙ ιχθυοτροφείου)
Ίσως η καλύτερη πηγή Ω3 λιπαρών. Το 20% της ποσότητας που λαμβάνουμε από αυτόν είναι πρωτεΐνες.

Σπανάκι
Αποτρέπει την απώλεια μυϊκής και οστικής μάζας. 1 φλιτζάνι 2 φορές την εβδομάδα με βράσιμο μόνος ενός λεπτού. Με το βράσιμο χάνονται πολύτιμες ουσίες.

Φάβα
Πλούσια σε πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικά.


Ψωμί ολικής άλεσης
Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες.




Το άρθρο δεν αποτελεί πλήρη ιατρική πληροφόρηση και έχει καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. 
Για περαιτέρω πληροφορίες συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ή κάποιον ειδικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου