Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Γίνε ορατός το βράδυ


To μεγαλύτερο πρόβλημα των ποδηλατών στον δρόμο είναι ότι δεν φαίνονται. Το ποδήλατο είναι ένα όχημα όπου ο όγκος του είναι μικρός και ο θόρυβος που παράγει είναι μηδαμινός, κατά συνέπεια να είναι σχεδόν αόρατο.
 Την ημέρα, κουτσά - στραβά,  φαίνεται, ιδίως αν υπάρχει ένας σχετικά μεγάλος αριθμός ποδηλάτων μαζί.
 Την νύχτα το ποδήλατο πραγματικά γίνεται αόρατο αν δεν έχει ούτε ένα φωτάκι και ο αναβάτης φοράει σκούρα ρούχα.
Συνήθως τα ποδήλατα πωλούνται με ανακλαστήρες μπρος και πίσω αλλά ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ. Ιδίως όταν είσαι σε ποδηλατόδρομο και ο απέναντι ποδηλάτης δεν έχει επίσης κανένα φωτάκι ή και είναι μόνο με τους ανακλαστήρες. Για να λειτουργήσει ορθά ο ανακλαστήρας χρειάζεται πηγή φωτός, όπου όταν έρθει στο σημείο να το χρειαστείτε ή δεν θα υπάρχει αυτή ή θα είναι πολύ αργά....


 Δεν χρειάζεται πανικός, ούτε να σταματήσετε να κυκλοφορείτε το βράδυ. Το μόνο που χρειάζεται για να κυκλοφορείτε το βράδυ είναι ο κατάλληλος εξοπλισμός.

Ο βασικός εξοπλισμός που προτείνεται είναι:
  •  Φωτάκι ΚΟΚΚΙΝΟ, πίσω και κάτω από την σέλα όσο πιο ισχυρό μπορείτε να αγοράσετε. Και μην περιμένετε να αποφορτιστούν τελείως οι μπαταρίες. Όταν πέφτει η ένταση να τις αλλάξετε.
  • Φωτάκι ΚΟΚΚΙΝΟ στο κράνος ή και στην τσάντα.
  • Παλλόμενο ή και σταθερό ΛΕΥΚΟ ή ΚΙΤΡΙΝΟ φως μπροστά.
  • Ανακλαστικά στους τροχούς.
    • Προσωπικές εκτιμήσεις αναφέρουν ότι τα κίτρινα ανακλαστικά έχουν καλύτερο αποτέλεσμα αντίδρασης από τα κόκκινα.
  • Έντονο χρώμα jacket ή γιλέκο φωσφόριζε με ανακλαστικές λωρίδες. Τελευταία λύση πρέπει να είναι τα ανοιχτόχρωμα ρούχα.
  •  Προτιμήστε ελαστικά στο ποδήλατο όπου έχουν ανακλαστική λωρίδα. Εφ' όσον σκοπεύετε να αλλάξετε ελαστιχά, έχετε υπ΄όψιν ότι στο ίδιο μοντέλο, είναι ακριβότερα κατά 1-2 €. Συνήθως αυτή η επιλογή συναντάται σε ποδήλατα πόλης & trekking παρά σε mountain bike.
  • Αν φοράτε γάντια καλό είναι να έχουν και μία (ή περισσότερες) ανακλαστικές λωρίδες στην πάνω μεριά τους. Γενικότερα ότι ανακλαστικό μπορείτε να έχετε στο ποδήλατο (μπρος και πίσω), κάντε το.  Όταν αλλάζετε λωρίδα βγάζετε πειστικά το χέρι.
 Προτείνονται φώτα τεχνολογίας LED όπου έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και πολλαπλάσια οικονομία από τα κλασσικά φώτα με τις λάμπες.

 Η αρχή είναι να γίνουμε όσο το δυνατών ορατοί μπορούμε.
Περιττό να πούμε ότι το βράδυ ΔΕΝ ΤΡΕΧΟΥΜΕ σαν διαόλια. Υπαρχουν κίνδυνοι που δεν τους βλέπουμε. Από μία απλή λακκούβα μέχρι κάποιον πεζό ή rollerblader....

 Εξοπλιστείτε λοιπόν και βγείτε και το βράδυ στους δρόμους με πολλή προσοχή αλλά και κέφι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου