Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Ακόμη και οι 97χρονοι απολαμβάνουν το ποδήλατο στην Κοπεγχάγη

Στην πρωτεύουσα της Δανίας οι ηλικιωμένοι «επανασυνδέονται» με την πόλη τους καθώς μπορούν να μπαίνουν σε ποδηλατάμαξες που κινούνται από εθελοντές και να απολαμβάνουν την ελεύθερη κίνηση του ποδηλάτου μέσω του προγράμματος «Cycling Without Age» που αρχίζει να εξαπλώνεται και σε άλλες χώρες.
 Γιατί όχι και στη δική μας;
Ο 97χρονος κάτοικος της Κοπεγχάγης Thorkild Thim είναι ένας πρώην βασιλικός φρουρός κι επιχειρηματίας, ο οποίος για 8 δεκαετίες χρησιμοποιούσε το ποδήλατο για να μετακινείται στην πόλη του.
Τώρα μένει σε ένα κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων και είναι πολύ ευχαριστημένος από το προσωπικό, αλλά δυστυχώς τα πόδια του δεν είναι όπως πριν.
 Για να περπατήσει, χρησιμοποιεί ένα «πι» και τις περισσότερες μέρες φτάνει απλά μέχρι ένα παγκάκι έξω από την μπροστινή πόρτα. Κάθεται μόνος του, προσφέροντας που και που ένα χαμόγελο στους περαστικούς, οι περισσότεροι πάνω σε ποδήλατα.
Στις αρχές του 2012 ο επιχειρηματίας Ole Kassow περνούσε συχνά μπροστά από τον κύριο Thorkild καθώς πήγαινε τις κόρες του στο σχολείο με το ποδήλατο. Μια μέρα σταμάτησε κι έπιασε την κουβέντα με τον ηλικιωμένο. Αποδείχτηκε ότι ήταν μια συνάντηση που άλλαξε τη ζωή και στους δύο...

 Ο Kassow τρέχει το πρόγραμμα Cycling Without Age που ελκύει τόσο τους ηλικιωμένους, όσο και τους νέους Δανούς, μιας και αλλάζει τον τρόπο που όλοι αντιμετωπίζουν την τρίτη ηλικία.
Ο Kassow δηλώνει ότι ήταν η περιέργεια που αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια αρκετών μηνών και τον ενθάρρυνε να μιλήσει αρχικά στον Thorkild: «Βλέποντας αυτόν τον ηλικιωμένο να κάθεται μόνος του μπροστά από το κέντρο φροντίδας με έκανε να αναρωτηθώ αν κι εκείνος συνήθιζε να ποδηλατεί στην πόλη, όπως κάνω κι εγώ κάθε μέρα.» Κατά τη σύντομη κουβέντα τους ανακάλυψε ότι ο Thorkild πράγματι χρησιμοποιούσε το ποδήλατό του για να μετακινείται, κάτι το οποίο τώρα δεν ήταν πλέον σε θέση να κάνει.
 «Την επόμενη εβδομάδα δανείστηκα μια ποδηλατάμαξα από ένα φίλο και πήγα στο κέντρο φροντίδας να τον ρωτήσω αν ήθελε να τον πάω μια βόλτα.»
Ο Thorkild ενθουσιάστηκε και φυσικά, άρπαξε την ευκαιρία!
Αυτό συνέβη τον Αύγουστο του 2012. Στους μήνες που ακολουθούσαν ο Kassow ζητούσε από τους φίλους του να βγάζουν βόλτα τους κατοίκους των άλλων οίκων ευγηρίας. Τρία χρόνια μετά, ένας στόλος από προσαρμοσμένα ποδήλατα cargo Christiania με δύο θέσεις επιβατών μπροστά, και ακόμη και ειδικά σχεδιασμένες κουβέρτες έχουν διανεμηθεί σε περισσότερα από 150 κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων σε 40 Δήμους της Δανίας.
Πάνω από 600 Δανοί εθελοντές, ή «πιλότοι», έχουν γραφτεί για να κάνουν ποδηλατοβόλτα τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας. Καταχωρούν τα στοιχεία τους σε ένα απλό σύστημα κρατήσεων και μπορούν να προσφέρουν όσο συχνά θέλουν.
 «Έχουμε υδραυλικούς, αρχιτέκτονες, μαθητές, δικηγόρους, συνταξιούχους – άτομα από όλα τα κοινωνικά στρώματα. Ο μεγαλύτερος «πιλότος» μας είναι 86 και ο μικρότερος 16», εξηγεί ο Kassow.
 
Πηγή: The Guardian
 http://www.mbike.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου