Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

Ενδιάμεσα από τους αγώνες

Μέσα στην αγωνιστική περίοδο είναι πάρα πολύ συχνό φαινόμενο στην ποδηλασία να υπάρχουν συχνά διαδοχικά Σαββατοκύριακα με αγώνες, πολλές φορές μάλιστα υπάρχει μια σειρά τριών και τεσσάρων αγώνων ο ένας πίσω από τον άλλο. 
Είναι αρκετά περίπλοκο να διαχειριστεί ένας αθλητής μια τέτοια διαδοχικότητα αγώνων και να μπορέσει να διατηρήσει σταθερά μια καλή απόδοση. 
Είναι φυσιολογικό κάποιες φορές να υπάρχει πτώση στην απόδοση η οποία προέρχεται κυρίως από την κόπωση και δευτερευόντως από την μείωση της φυσικής κατάστασης. Στόχος μας είναι να μειώσουμε όσο γίνετε αυτές τις απώλειες και να διατηρήσει ο Ποδηλάτης μια καλή και σταθερή απόδοση σε όλη τη σειρά των αγώνων που ακολουθούν.
Αυτό που θα πρέπει να προσέξει κάποιος σ’ αυτή την περίπτωση είναι να έχει επαρκή αποκατάσταση μετά από τον αγώνα, το πρόγραμμα της προπόνησης του θα πρέπει να διαμορφωθεί ανάλογα με τον αγώνα που έτρεξε αλλά σε σχέση και με τον αγώνα που έχει να αγωνιστεί άμεσα το επόμενο Σαββατοκύριακο, και τέλος η ξεκούραση και προετοιμασία του οργανισμού για τον επόμενο αγώνα...

Παρακάτω θα σας παραθέσω μερικές συμβουλές για το πώς θα μπορέσετε να διαχειριστείτε αυτή την κατάσταση.
 Άμεση ενεργειακή αποκατάσταση αμέσως μετά το τέλος του αγώνα που προηγήθηκε, επίσης πολύ σημαντικό είναι να αναπληρώσετε και τα υγρά που χάθηκαν κατά τον αγώνα και να μειώσετε όσο γίνετε γρηγορότερα τον βαθμό της αφυδάτωσης.
 Γι αυτό θα πρέπει να προσλαμβάνετε υγρά συνέχεια και σε μικρές ποσότητες για την καλύτερη απορρόφηση τους από τον οργανισμό για αρκετές ώρες μετά το πέρας του αγώνα.
 Συνεχίστε και την επόμενη μέρα να τρέφεστε με υδατάνθρακες για να ολοκληρωθεί όσο γίνετε καλύτερα η αποκατάσταση και η υπερπλήρωση του οργανισμού σε γλυκογόνο. 
Επίσης πάνω στην ίδια κατεύθυνση κινηθείτε και με την λήψη των υγρών.
 Αν υπάρχει η δυνατότητα μασάζ για την καλύτερη αποκατάσταση το ίδιο απόγευμα του αγώνα θα ήταν το ιδανικό, διαφορετικά και την επομένη του αγώνα θα έχει επίσης πολύ ευεργετικά αποτελέσματα. Αν δεν υπάρχει η δυνατότητα για μασάζ, κρύο λουτρό ή πάγος στις καταπονημένες μυϊκές ομάδες και μϋοηλεκτροδιεγέρτες θα βοηθήσουν πολύ στην αποκατάσταση.
Την επομένη του αγώνα προσπαθήστε να προπονηθείτε πολύ ελαφρά, αν υπάρχει η δυνατότητα για διαφορετικής μορφής άσκηση όπως πάρα πολύ χαλαρό τρέξιμο ή κολύμβησης θα έχει επίσης πολύ καλά αποτελέσματα στην κατεύθυνση της αποκατάστασης και της απομάκρυνσης του γαλακτικού από το είδη καταπονημένο μυϊκό σύστημα.
Για τουλάχιστον 48 ώρες να αποφύγετε τις έντονες και απαιτητικές προπονήσεις. Δώστε χρόνο στον οργανισμό σας να αποκατασταθεί πλήρως.
 Οι έντονες προπονήσεις μεταξύ των αγώνων θα πρέπει να είναι περιορισμένου όγκου και προσανατολισμένες στο είδος του αγώνα που θα ακολουθήσει.
 Προσπαθήστε τις έντονες προπονήσεις να τις κάνετε 72 ώρες μετά από τον αγώνα που προηγήθηκε και το αργότερο 60 ώρες πριν τον αγώνα που ακολουθεί.
 Όσο μεγαλύτερος σε διάρκεια είναι ο αγώνας που έχει προηγηθεί τόσο λιγότερο θα πρέπει να είναι η προπόνηση την εβδομάδα που ακολουθεί. Ιδιαίτερα αν και ο επόμενος αγώνας είναι το ίδιο μεγάλος σε διάρκεια.
 Αναλύστε τα δεδομένα που σας δίνει ο αγώνας για να καταλάβετε τις αδυναμίες σας και που θα πρέπει να επιστήσετε την προσοχή σας στο μέλλον.
 Καταγράφετε τις προπονήσεις σας με ακρίβεια έτσι ώστε να μπορείτε να βγάλετε όσο γίνετε πιο έγκυρα συμπεράσματα σε σχέση με τα αποτελέσματα που θα έχετε από τους αγώνες. Αυτό θα σας βοηθήσει να καταλάβετε εσείς ή ο προπονητής σας την αιτία των αρνητικών ή θετικών αποτελεσμάτων και θα μπορεί εύκολα να κάνει άμεσα τις απαραίτητες διορθώσεις και παρεμβάσεις στο πρόγραμμα.
 Μέσα από μια σειρά αγώνων επιλέξτε ποιοι είναι πρώτης προτεραιότητας και σας ενδιαφέρουν άμεσα ως αποτελέσματα και ποιοι είναι δεύτερης προτεραιότητας που μπορείτε να τους χρησιμοποιήσετε ώστε να φορμαριστείτε για τους πρώτους.
Όσο περνάει η περίοδος με τους συνεχόμενους αγώνες τόσο θα πρέπει να αλλάζετε και τη σύσταση της προπόνησης, ιδιαίτερα αν όλοι οι αγώνες είναι σημαντικοί. Όσο θα περνάνε οι εβδομάδες με αγωνιστική δραστηριότητα τόσο θα πρέπει να θυμάστε να προπονείτε την βάση σας, δηλαδή τις βασικές Αερόβιες προσαρμογές που θα έχουν αρχίσει να υποχωρούν. Πάρα πολλοί αθλητές και προπονητές κάνουν το λάθος μετά από μια σειρά αγώνων που έχει προηγηθεί κι ενώ βλέπουν να πέφτει η απόδοση να προσπαθούν περισσότερο με έντονες προπονήσεις να ανακτήσουν την χαμένη ΄΄φόρμα΄΄.
 Ξεκουραστείτε τουλάχιστον για 48 ώρες πριν από τον αγώνα.
 Ανάλογα με το είδος του αγώνα και το επίπεδο του αθλητή άλλες φορές επιλέγουμε πλήρης ξεκούραση την προτελευταία μέρα του αγώνα και ένα χαλάρωμα την προηγούμενη και άλλες φορές το αντίθετο, δηλαδή χαλαρά δυο ημέρες πριν τον αγώνα και πλήρης ξεκούραση την ημέρα πριν. Συνήθως στους μεγάλους σε διάρκεια αγώνες προτιμάμε τον δεύτερο τρόπο ενώ στους μικρούς και με πολύ ένταση αγώνες τον πρώτο τρόπο.
 Υπερπλήρωση υδατανθράκων, είναι καλό να κάνετε τις τελευταίες 48 ώρες πριν τον αγώνα. Δεν είναι απαραίτητο να γίνεται με το παλαιότερο πρωτόκολλο των τριών ημερών αφού τελευταίες έρευνες έδειξαν ότι αρκούν 48 ώρες γα να επιτευχθεί η υπερπλήρωση του γλυκογόνου. Φτάνει να καταναλωθούν >10 γραμμάρια υδατανθράκων /κιλό σωματικού βάρους. 
Aρθρογράφος   Βασίλης Κρομμύδας,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου