Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Αφυδάτωση, ο ύπουλος εχθρός των αθλητών.

 Λέγοντας αθλητές δεν εννοούμε μόνο αυτούς το έχουν πάρει σοβαρά το άθλημα που κάνουν, αλλά και τους απλούς καθημερινούς ανθρώπους όπου πηγαίνουν για βάδισμα, τρέξιμο, για ποδήλατο. Άθληση είναι και αυτά.
 Η ενυδάτωση του οργανισμού είναι το πρώτο που πρέπει να προσέξουμε, διότι αν πέσουν τα επίπεδα υγρών του σώματος μας, καθιστούμε το σώμα μας ευάλωτο με παρενέργειες όπως κράμπες, ζαλάδες κ.α.
 Τα συμπτώματα της δεν είναι ορατά από την πρώτη στιγμή αλλά αν "διαβαστούν" σωστά δεν θα έχουμε κανένα απολύτως πρόβλημα.
 Το πρώτο από όλα είναι η ξηροστομία ή και τα ξηρά χείλη. Άλλες ενδείξεις αφυδάτωσης κατά την διάρκεια της άθλησης είναι τα στεγνά μάτια ή πόνος στο υπογάστριο (το κάτω μέρος της κοιλιακής χώρας).  Γενικότερες ενδείξεις είναι ζαλάδες, πονοκέφαλοι, κρύα χέρια ή πόδια, σκούρα ή και λιγοστά ούρα, τάσεις υπνηλίας, κ.α.


Πως αντιμετωπίζεται αυτή η κατάσταση;

 Στην αντιμετώπιση της αφυδάτωσης κυρίως δεν χρειάζεται πανικός, το σώμα μπορεί ν' αντέξει μέχρι να βρείτε κάπου νερό. Απλά χαμηλώνετε τον ρυθμό έντασης σας ή ζητάτε από κάποιον συναθλητή σας νερό.
 Με την πρώτη ευκαιρία πίνουμε νερό ή κάποιο άλλο υγρό (ηλεκτρολύτες, τσάι κτλ) και είμαστε εντάξει. ΌΧΙ όμως  ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΆ. Θα πετύχουμε ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα. Υγρά λαμβάνουμε φυσικά και όταν διψάμε.

 Υπήρχε η φήμη ότι αν "εκπαιδεύσεις" τον εαυτό σου σε λιγοστά υγρά κάθε ημέρα δεν θα έχεις πρόβλημα αφυδάτωσης. Πράγμα όχι μόνο δεν ισχύει αλλά προκαλεί και ζημιά. Το σώμα πρέπει να ιδρώνει, διότι αυτός ο τρόπος είναι ο ευκολότερος για να κρατήσει την ισορροπία της θερμοκρασίας του. Δίχως τον ίδρωτα, το σώμα υπερλειτουργεί για να αποβάλλει την θερμοκρασία του,  πράγμα όμως που δεν επιτυγχάνεται και υπάρχει πιθανότητα να οδηγήσει και σε εγκεφαλική δυσλειτουργία. Και για να ιδρώσει το σώμα χρειάζεται ΥΓΡΆ.

Υγρά πρέπει να λαμβάνουμε όταν κάνουμε την άθληση μας ασχέτως καιρού. Τώρα που πέρασε το καλοκαίρι δεν λέμε "δεν ζεσταίνομαι, δεν πίνω υγρά". Όταν ο καιρός είναι κρύος το σώμα μας χρειάζεται περισσότερη ενέργεια και υγρά για να κάνει τις απαιτούμενες καύσεις για να συντηρήσει την θερμοκρασία του, όποτε η λήψη τους είναι απαραίτητη, ίσως όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό όσο το
καλοκαίρι αλλά κρίνεται απαραίτητο.


Τι μπορούμε να πιούμε;

 Το νερό είναι το κύριο που πρέπει να έχουμε κατά νου αλλά υπάρχουν και άλλα υγρά όπου είναι εξίσου ή και περισσότερο ευεργετικά από αυτό.
 Το τσάι είναι ένα από αυτά όπου περιέχει βιταμίνες, αμινοξέα,  καφεΐνη και πολλά άλλα συστατικά.
 Οι φυσικοί χυμοί πορτοκαλιού περιέχουν υδατάνθρακες, ηλεκτρολύτες, βιταμίνη C, κάλιο (όπως και οι μπανάνες) κ.α.
 Και εννοείται ότι τα αθλητικά ποτά συμπεριλαμβάνονται στα υγρά που "επιτρέπονται" κατά την διάρκεια της άθλησης. Φήμες λένε ότι είναι και ποιο ευεργετικά από το νερό, διότι εκτός από αυτό περιέχουν μεταλλικά άλατα (ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο, νάτριο) όπου επιτρέπουν το σώμα μας να απορροφήσει μεγαλύτερη ποσότητα νερού. Επίσης έχουν την ιδιότητα να ενισχύουν την απόδοση των νευροδιαβιβαστών. Να αποφεύγεται η υπερκατανάλωση τους διότι η μεγάλη συγκέντρωση αυτών φέρνει αρρυθμίες στην λειτουργία του σώματος μας.
 Ο καφές κατά την διάρκεια της άθλησης πρέπει να αποφεύγεται διότι είναι διουρητικό με αποτέλεσμα την απώλεια υγρών.


Πόσο μπορούμε να πιούμε;

 Ένας άνθρωπος, με μέση θερμοκρασία περιβάλλοντος, καταναλώνει 6 με 8 ποτήρια νερό ημερησίως. Σε έντονη άθληση μίας ώρας θεωρητικά χάνει 1 ως 2 λίτρα, όποτε αυτό πρέπει να αναπληρωθεί το συντομότερο δίχως όμως υπερβολή σ' αυτήν διότι ίσως έχει συμπτώματα ναυτίας λόγω της αραίωσης του νατρίου στο αίμα του (υπονατριαιμία), τάσεις προς έμετους και άλλα συμπτώματα παρόμοια της αφυδάτωσης.
 Ένα μικρό κολπάκι για να δείτε στο περίπου πόσα υγρά χάνετε σε μία ώρα για να τ' αναπληρώστε είναι αυτό της ζυγαριάς: Ζυγίζεστε σε μία ηλεκτρονική ζυγαριά (αυτές του εμπορίου), γυμνοί για καλύτερη μέτρηση, βγαίνετε για άσκηση μίας ώρας δίχως να πιείτε ή να φάτε, γυρνάτε και ζυγίζεστε ξανά. Η διαφορά που θα υπάρξει είναι η απώλεια υγρών που είχατε την ώρα. Οι υπόλοιπες απώλειες (μυικής μάζας, λίπους κτλ κτλ) είναι αμελητέες.



Το άρθρο δεν αποτελεί πλήρη ιατρική πληροφόρηση και έχει καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. 
Για περαιτέρω πληροφορίες συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ή κάποιον ειδικό.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου